Reconstructie van de tepel en tepelhof is klassiek de laatste stap in het traject van een borstreconstructie. Meer uitzonderlijk wordt dit uitgevoerd na trauma, eerdere chirurgie of congenitale afwezigheid van de tepel (afwezig vanaf de geboorte).
Er bestaan verschillende technieken voor het uitvoeren van een tepelreconstructie. Meestal maken we gebruik van een klein huidflapje (lokale weefselverschuiving). In uitzonderlijke gevallen wordt een greffe van de andere tepel gebruikt.
Zodra de nieuwe tepel voldoende genezen is, kan overgegaan worden tot het maken van een tepelhof. Dit gebeurt doorgaans door middel van medische tatoeage. Uitzonderlijk wordt een greffe vanuit de liesregio gebruikt.
Tepelreconstructie
Praktisch
Herstel van tepel en/of tepelhof
Wat
45 minuten
Duur ingreep
Lokale verdoving
Verdoving
Ambulant in het ziekenhuis of in de praktijk
Verblijf
De ingreep
Deze ingreep gebeurt in principe onder lokale verdoving. Het kan uitgevoerd worden in het ziekenhuis of in de praktijk. Voor de ingreep wordt de correctie positie van de nieuwe tepel bepaald. De totale duur bedraagt ongeveer 30-45 minuten. De tepel wordt bewust groter gemaakt, omdat deze gedurende de eerste weken/maanden nog zal krimpen.
Net zoals bij elke operatie zijn er ook enkele risico’s. Zo bestaat het risico op infectie, nabloeding, vertraagde wondgenezing, etc.
Nazorg
Het herstel is over het algemeen vlot en met minimale hinder of pijn. Tijdens de eerste dagen wordt druk op de nieuw gemaakte tepel best vermeden. Het verband mag dan ook enkele dagen ter plaatse blijven. Nadien is kort douchen toegestaan en moet de wonde dagelijks ontsmet worden.
Na twee weken worden de hechtingen verwijderd.