Oorcorrectie of otoplastie

De stand van de oren kan een psychologische weerslag hebben en het zelfvertrouwen aantasten. Afstaande oren, ook wel “flaporen” in de volksmond, kunnen eenvoudig gecorrigeerd worden.

Flaporen ontstaan door een teveel aan kraakbeen of door de afwezigheid van een plooi in het oorkraakbeen. Bij een oorcorrectie of otoplastie brengt de plastisch chirurg de oorschelpen dichter tegen de schedel en creëert hij of zij de plooi van de oorschelp.

Deze ingreep wordt uitgevoerd bij kinderen vanaf de leeftijd van zes jaar, maar is ook op volwassenen leeftijd mogelijk.

Praktisch

1 tot 1.5 uur

Duur ingreep

Plaatselijke of volledige verdoving

Verdoving

Ambulant of via dagziekenhuis

Verblijf

De ingreep

Bij een oorcorrectie herstellen we de vorm van het kraakbeenskelet via een insnede aan de achterkant van de oorschelp. Het litteken is dus onzichtbaar.

Een operatie voor het behandelen van uw flaporen duurt ongeveer één tot anderhalf uur.

Deze ingreep wordt bij kinderen onder een algehele narcose uitgevoerd. Bij volwassenen is het echter ook mogelijk de ingreep te plannen onder een plaatselijke verdoving.

Een oorcorrectie gebeurt ambulant of via het dagziekenhuis.

Nazorg

De verbetering van de stand van de oren is onmiddellijk na de operatie te zien, en er is doorgaans een vlotte recuperatie.

  • Na een week kan men terug aan het werk of naar school gaan.

  • Zwelling en blauwverkleuring van de oorschelpen kunnen tijdelijk optreden na de ingreep. De eerste week wordt een drukverband ter plaatse gelaten.

  • De tweede tot zesde week na de ingreep moet u 's nachts een haarband dragen om de positie van de oren te verzekeren.  Overdag is dit niet nodig.

  • Fysiek inspannend werk en contactsporten zijn na zes weken toegelaten.