Littekencorrectie

Elke wonde of chirurgische ingreep resulteert in een litteken. Meestal genezen littekens gunstig en worden het fijne, onopvallende lijntjes. Het uiteindelijke litteken wordt bepaald tijdens het rijpingsproces van het litteken. Verschillende factoren kunnen dit rijpingsproces bepalen of beïnvloeden. Zo is uiteraard de oorzaak van de wonde of de gebruikte chirurgische techniek belangrijk. Daarnaast zijn ook de aanleg van de patiënt en de nazorgen bepalend voor het rijpingsproces en het uiteindelijke resultaat van het litteken.

Het uitrijpen van een litteken duurt 1 à 2 jaar. In deze periode kan de patiënt zelf helpen om het best mogelijke litteken te bekomen door volgende preventieve maatregelen: zonbescherming, hydrateren, masseren en tapen van het litteken. 

Helaas treedt soms een problematisch of esthetisch ongunstig litteken op. Het litteken kan verbreed, verkleurd, ingetrokken of verheven en hard (hypertrofie of keloidvorming) voorkomen. Een litteken kan ook jeuk of pijn veroorzaken. 

Wanneer het proces van littekenvorming niet zoals gewenst verloopt, ondanks de juiste nazorg (hydrateren, masseren, tapen,..), kan een lokale injectie met cortisone in sommige gevallen hulp bieden. Sommige littekens kunnen ook door middel van laser verbeterd worden.  Anders kan men kiezen om een littekencorrectie te laten uitvoeren.

Bij een littekencorrectie wordt het bestaande litteken volledig uitgesneden en opnieuw gehecht. Meestal wordt dit onder lokale verdoving uitgevoerd. Eventuele zwelling, blauwe verkleuring of pijn zal na enkele dagen verbeteren.

Praktisch

Littekencorrectie

Wat

30 à 60 minuten

Duur ingreep

Lokale verdoving (algemene verdoving in uitzonderlijke gevallen

Verdoving

Ambulant op de praktijk of dagopname in het ziekenhuis

Verblijf