Buikwandcorrectie

Door een zwangerschap of gewichtsschommeling kan er een verslapping van de buikwand ontstaan.  Dit kan aanleiding geven tot een sterke rimpeling van de huid of tot een teveel aan huid en onderhuids vetweefsel.  De rechte buikspieren zijn vaak verzwakt, waardoor de buik boller wordt.  Een buikwandcorrectie is een heelkundige ingreep die zowel de huid, het onderhuids vetweefsel als de verslapte spieren kan corrigeren.

Opgelet, een buikwandcorrectie is geen ingreep om overtollig gewicht kwijt te geraken.  Indien u te zwaar of ontevreden over uw gewicht bent, wordt geadviseerd eerst af te vallen totdat u uw streefgewicht hebt bereikt.  Dit kunt u doen in overleg met uw huisarts of diëtist.  Nadien kan een buikwandcorrectie uw buik terug strak maken.

Bij een buikwandcorrectie of abdominoplastie wordt de overtollige huid samen met het teveel aan vetweefsel weggenomen.  Door de buikspieren op te hechten, wordt de buik vlakker en de taille geaccentueerd. Dit effect dient u achteraf te onderhouden door buikspieroefeningen.  Door middel van liposuctie worden eventuele vetophopingen verwijderd en de contouren geaccentueerd. 

Afhankelijk van de uitgebreidheid heeft u een horizontaal litteken in de bikinilijn, al dan niet gecombineerd met een klein litteken rond de navel.

Praktisch

Buikwandcorrectie of abdominoplastie ter correctie van huid- en vetoverschort ter hoogte van de buik, steeds in combinatie met liposuctie

Wat

2 - 3 uur

Duur ingreep

Algemene verdoving

Verdoving

1 à 2 nachten in het ziekenhuis

Verblijf

De ingreep

Een buikwandcorrectie gebeurt steeds onder algemene verdoving in een erkend ziekenhuis. De duur van de operatie bedraagt ongeveer 2 uur.

Een klassieke buikwandcorrectie wordt uitgevoerd via een incisie in de bikinilijn (van de ene bekkenvleugel naar de andere). De navel wordt rondomrond ingesneden en losgemaakt. Het overtollig huid en vet in de onderbuik wordt verwijderd. De buikspieren worden aangespannen door middel van een lange hechting. Bijkomend wordt liposuctie uitgevoerd voor eventuele vetophopingen te verwijderen en contouren te accentueren. Aan het einde van de ingreep heeft u een laag horizontaal litteken (verstopt in het ondergoed) en een klein litteken rond de navel. 

Op het einde van de ingreep zullen er twee à drie buisjes worden geplaatst (drains) om het overtollige wondvocht af te voeren.  Deze buisjes worden na 1 of 2 dagen verwijderd, afhankelijk van hoeveel vocht ze draineren.   U blijft 1 à 2 nachten in het ziekenhuis.

Er bestaat ook een mini-abdominoplastie. Patiënten waarbij vooral de buikspieren verzwakt zijn en in mindere mate huidoverschot aanwezig is, komen hiervoor in aanmerking. Bij deze ingreep zal enkel een horizontale incisie laag op de buik gemaakt worden. De navel krijgt geen litteken. De buikspieren zullen opgehecht worden en een beperkte hoeveelheid huid en vet worden weggenomen.

Tot slot kan ook een circulaire abdominoplastie uitgevoerd worden. Patiënten met ook een huidoverschot ter hoogte van de rug komen hiervoor in aanmerking (meestal na extreem gewichtsverlies). De operatie is grotendeels dezelfde als een klassieke abdominoplastie, alleen wordt deze ingreep gecombineerd met een rugplastiek, waarbij dus ook het huidoverschot ter hoogte van de lage rug en de flanken verwijderd wordt.

Nazorg

De eerste dagen na de ingreep kan u pijn en ongemak ervaren wegens het aanspannen van de buikspieren. De buikwand is tijdelijk gezwollen en de huid kan gevoelloos zijn.

Na de ingreep krijgt u een buikband aangemeten voor extra steun en om overstrekken te vermijden.  Draag deze buikband gedurende een maand.

Nadat de laatste drain werd verwijderd, mag u douchen.  U hoeft de wonden niet af te dekken met verband; het water mag er gewoon over lopen.  Na het douchen dept u de wondnaad droog en ontsmet u kort met Isobetadine.  Er is geen kleefverband nodig; eventueel kan u een zacht compres onder de buikband aanbrengen.

Na twee weken mogen de hechtingen verwijderd worden.  Vanaf dan mag u de littekens inmasseren met de voorgeschreven littekencrème.

We raden gedurende 4 weken relatieve rust aan: geen zware lasten tillen en niet sporten.  Na een maand kunnen de sportactiviteiten geleidelijk terug hernomen worden, met terugkeer naar normale activiteit vanaf 6 weken na de ingreep.  De meeste mensen gaan 2 weken na de ingreep terug aan het werk.

Risico’s en ongewenste effecten

  • Nabloeding (eerste 24uur)

  • Infectie (eerste 3-5 dagen)

  • Seroom: dit is een vochtcollectie onder de huidflap.  Om dit risico te minimaliseren, worden wonddrains geplaatst en krijgt u een buikband aangemeten.  Moest er zich toch vocht ophopen, zal uw chirurg dit op de raadpleging via een naaldje verwijderen.

  • Verminderde gevoeligheid van de huid (tijdelijk)

  • Abnormale of vertraagde wondheling: dit kan meestal worden opgelost met locale wondzorg.  Wondproblemen doen zich vaker voor bij rokers.

  • Verbreed litteken