Borstvergroting of borstaugmentatie

Tijdens een borstvergroting of borstaugmentatie wordt het volume van de borsten vergroot door middel van prothesen, ook implantaten genoemd. De prothesen worden ingebracht via een insnede ter hoogte van de plooi onder de borst of de tepel. De prothesen kunnen voor of achter de borstspier geplaatst worden. Een nieuwere techniek om een (beperkte) borstvergroting uit te voeren is het gebruik van eigen vet. Er bestaan ook combinaties van beide technieken, ook wel ‘hybride borstvergroting’ genoemd. 

Uw chirurg zal met u bespreken wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende technieken en samen met u wordt beslist wat de beste methode is voor u persoonlijk.

Praktisch

Borstvergroting met prothese (en/of eigen vet), 3D simulatie vooraf

Wat

Ongeveer 1 uur

Duur ingreep

Algemene verdoving

Verdoving

Dagziekenhuis

Verblijf

Wie komt in aanmerking?

Als u ontevreden bent over uw cupmaat, kan u een borstvergroting (met prothesen) overwegen.  Een borstaugmentatie zal het borstvolume vergroten en de projectie (dit is het naar voren komen van de borst) verhogen.  Een eventuele asymmetrie tussen beide borsten kan tijdens een borstvergroting gecorrigeerd worden.

Ook als uw borstvolume verminderd is na zwangerschap of vermagering, kan een borstprothese terug vorm brengen in uw borsten.  Opgelet, ernstig afhangende borsten kunnen niet gecorrigeerd worden met een borstvergroting alleen; soms is een bijkomende borstlift noodzakelijk om de jeugdige vorm van de borst te herstellen.

De ingreep

De dag van de ingreep komt u op het afgesproken uur nuchter naar het ziekenhuis.  De ingreep gebeurt onder algemene verdoving en duurt ongeveer 1 uur.  Nadien wordt u naar de uitslaapkamer gebracht en eenmaal voldoende wakker, terug naar uw kamer  waar u kan rusten tot u zich klaar voelt om naar huis te gaan.  Zorg ervoor dat iemand u naar huis kan brengen, u mag zelf niet rijden na de verdoving.  Ook de eerste nacht na de ingreep is het raadzaam dat u niet alleen thuis bent.

Nazorg

Ofwel wordt na de ingreep een kleefverband aangebracht om extra steun te geven en zwelling tegen te gaan, dit blijft dan ter plaatse tot aan de controleraadpleging waar het verwijderd zal worden en vervangen zal worden door een steunbeha zonder beugels. Ofwel wordt na de ingreep onmiddellijk een steunbeha zonder beugels aangemeten. Draag deze beha gedurende 4-6 weken dag en nacht.

Na twee weken mogen de hechtingen verwijderd worden.  Vanaf dan mag u ook douchen zonder verband en de littekens inmasseren met de voorgeschreven littekencrème.

De eerste dagen na de ingreep kan u een pijnlijk en stijf gevoel ervaren.  We raden gedurende 4 weken relatieve rust aan: geen zware lasten tillen en niet sporten.  Na een maand kunnen de sportactiviteiten geleidelijk terug hernomen worden, met terugkeer naar normale activiteit vanaf 6 weken na de ingreep.

Gedurende enkele weken kunnen de borsten overgevoelig zijn bij aanraking.  Dit heeft te maken met de zwelling van de weefsels en gaat spontaan over.  Het is ook mogelijk dat het gevoel in de tepels tijdelijk verandert (meer of minder gevoelig).  Ook dit klaart vanzelf op, al kan dit meerdere maanden duren.

Risico’s en ongewenste effecten

Risico’s op korte termijn:

  • Nabloeding (eerste 24 uur) 

  • Infectie (eerste 3-5 dagen)

  • Verandering in gevoel van de tepels (meestal tijdelijk)

  • Abnormale of vertraagde wondheling 

Risico’s op lange termijn;

  • Asymmetrie

  • Kapselcontractuur: dit betekent dat het vlies of kapsel dat zich vormt rond het implantaat, vernauwt.  Dit is niet gevaarlijk, maar kan aanleiding geven tot vormverandering van de borst, waardoor een heringreep soms wenselijk is.

  • Ruptuur en lekkage van een prothese

  • Vochtophoping rondom de prothese

  • Rotatie van een prothese (enkel een probleem bij anatomische implantaten)

Over borstprothesen

  • Borstimplantaten kunnen verschillen wat betreft de inhoud, de vorm en het oppervlak. Bovendien is elk type verkrijgbaar in verschillende maten.

    • De buitenwand van borstprothesen is altijd gemaakt van silicone, ook wanneer de inhoud geen silicone bevat. Silicone wordt zeer goed verdragen door het menselijk lichaam, waardoor deze materie gebruikt wordt in vele medische toepassingen (pacemakers, gewrichtsprothesen, etc.).

    • Het oppervlak van deze siliconen buitenwand kan glad of ruw zijn. Zij hebben elk hun voor- en nadelen. Sommige implantaten hebben een bijkomende bedekking van polyurethaan, wat in specifieke gevallen een voordeel kan bieden. Uw plastisch chirurg zal u de indicaties hiervan uitleggen.

    • De inhoud van een borstimplantaat kan bestaan uit een silicone-gel of een steriele zoutwateroplossing. Watergevulde prothesen voelen minder natuurlijk aan, kunnen rimpels vertonen en kunnen plots beginnen lekken of leeglopen. Silicone-gel gevulde prothesen voelen natuurlijker aan, behouden hun vorm en zijn duurzaam. De huidige silicone inhoud is niet meer vloeibaar maar ‘cohesief’, zodat verspreiding in het lichaam bij een scheur van het omhulsel te verwaarlozen is. Wij gebruiken uitsluitend silicone gevulde prothesen omwille van de voordelen wat betreft vorm, aanvoelen en duurzaamheid.

    • De meest gebruikte implantaten hebben een ronde vorm, die soepel is, voor een natuurlijk effect als u rechtop staat. Er bestaan ook druppelvormige borstprothesen - ook anatomische prothesen genoemd - die meer volume hebben onderaan. Uw chirurg zal u adviseren welk type implantaat voor u de beste keuze is, afhankelijk van de anatomie van uw borst en van het resultaat dat u wenst.

    De keuze van het implantaat wordt gebaseerd op basis van uw gewenste volumetoename, de anatomie van uw borst en borstkas, huidelasticiteit en lichaamsbouw.

    Alle prothesen die door ons gebruikt worden, hebben een strenge kwaliteitscontrole ondergaan en voldoen aan de Europese richtlijnen.

  • Een prothese kan voor of achter de grote borstspier geplaatst worden. De keuze is afhankelijk van enkele factoren. Bij magere patiënten met een kleine borst wordt deze best achter de borstspier geplaatst om te voorkomen dat de bovenrand van de prothese zichtbaar is in de decolleté. Als er voldoende borstweefsel aanwezig is om de prothese te bedekken kan deze voor de spier geplaatst worden. Dit geeft een natuurlijk resultaat en vlotter herstel (minder pijn). Een alternatief is een combinatie van beide technieken. Dit is de dual plane techniek.

  • Jarenlange wetenschappelijke studies, sinds de introductie van borstprothesen in de jaren ’60, hebben aangetoond dat borstimplantaten veilig zijn.

    Ook met een implantaat in uw borst kan uw borst perfect onderzocht worden voor het opsporen van borstkanker. Indien u een mammografie of ander onderzoek moet ondergaan, is het essentieel dat u vermeldt aan uw radioloog dat u borstprothesen hebt.

  • De levensduur van een borstprothese is afhankelijk van het type en de fabrikant, en het al dan niet optreden van infectie, ruptuur of kapselcontractuur (zie verder ‘ongewenste effecten’). Sommige prothesen kunnen meer dan 20 jaar ongestoord in het lichaam blijven. Routinematig vervangen van borstimplantaten na een bepaalde periode is niet nodig. Wel raden we u aan om vanaf 10 jaar na de ingreep tweejaarlijks op controle te komen.

  • Het resultaat van een borstvergroting is onmiddellijk zichtbaar. Initieel zal er nog zwelling zijn, waardoor de huid een gespannen uitzicht geeft. Deze zwelling trekt spontaan weg over enkele weken, zodat de borst een meer natuurlijke vorm aanneemt.

    Voor de ingreep wordt steeds een 3D-simulatie gemaakt om u een idee te geven van een mogelijk resultaat.

    Gewichtsschommelingen, zwangerschap en het natuurlijke verouderingsproces hebben gedurende het leven een invloed op de vorm van uw borsten. Dit is ook het geval na een borstvergroting. Indien u na een periode ontevreden wordt met het uiterlijk van uw borsten, vraag advies aan uw plastisch chirurg.